Score Your Goal – “Vrijwilligers doen het hele middenveld draaien, vergeet dat nooit”

Score Your Goal – “Vrijwilligers doen het hele middenveld draaien, vergeet dat nooit”

14 januari 2018

ACV – Score your goal

 

Als Bijblijfconsulent voor de vakbond ACV leidt Mustafa Harraq mensen toe naar tewerkstelling of een opleiding. Maar dat is niet genoeg voor hem. Uit passie en goesting neemt hij er een extra job bij. ‘Score your goal’ is Mustafa’s eigen project dat mental coaching en sport combineert voor wie het spoor bijster is.

“In mijn reguliere job coach en begeleid ik mensen en zoek ik een match met een werkgever”, vertelt Mustafa. “Ik ga naar jeugdhuizen, buurthuizen, verenigingen, geef vormingen, loopbaancoaching, oriëntatie gericht op persoonlijke versterking en uiteindelijk op een job. Voor alle doelgroepen: 50-plussers, jongeren, allochtonen…” Maar soms volstaat reguliere begeleiding niet. “Score your goal heb ik zelf ontwikkeld. Het idee is: competenties koppelen aan sportieve uitdagingen die teamwerk, discipline, doorzettingsvermogen, verantwoordelijkheid vereisen.”

Hoe kwam je op het idee voor Score Your Goal?

“Mijn eigen ervaring. Ik ben medisch beperkt sinds een ongeval op mijn 18e, ik ben blind aan één oog. Toch kon ik bij Ford Genk aan de slag. Daar begon ik als vrijwilliger met Score Your Goal. Ik hield het zestien jaar vol. Na de sluiting van Ford kon ik terecht bij ACV Limburg, ik nam mijn project mee en mocht het integreren in mijn job. Ik doe nog steeds veel na mijn uren, want dit is vrijwilligerswerk binnen mijn eigen werk.”

Hoe ziet Score Your Goal er concreet uit?

“Voel je je fysiek niet lekker, dan zal het mentaal ook niet lukken. Sommige deelnemers hebben een strafblad, een verslaving, hebben extreme ideeën… met hen gaan we sporten: lopen, zwemmen, fietsen, voetballen. Zeker in een voetbalploeg voel je snel aan wat voor vlees je  in de kuip hebt. Een leider, een informele leider, een aangever… je ziet loyauteit en gebrek aan zelfvertrouwen, agressie… Je confronteert de deelnemer met zijn gedrag: vaak kun je die lijn doortrekken. Inzicht krijgen in de sabotagemechanismen in je leven. Zingeving is daarnaast erg belangrijk. Wie ben je echt? Wat wil je? Wat is je missie op aarde? Ben je de weg kwijt, dan lopen veel gasten met de kudde mee. Ieder van ons heeft vaardigheden, competenties, talenten. Maar wat doe je ermee?”

Als vrijwilliger ben je eigenlijk méér dan twee keer fulltime bezig.

“Ja, want maatschappelijke oriëntatie is ook een onderdeel van Score Your Goal. Ik laat zien hoe VDAB, RVA, vakbonden, Vlaams Parlement werken, ik neem de gasten mee naar Breendonk… Zo laten ze zich hopelijk niet meer tegen elkaar opzetten of van het kastje naar de muur sturen. Pas dan zoeken we een match met een werkgever of een opleiding. Het hele traject duurt 5 maanden. Ik reken 20 euro per week aan. Ik heb dit traject nu al 8 keer gedaan en het leidt tot 80 procent uitstroom naar duurzaam werk. Met of zonder partners als VDAB, want structurele partnerschappen heb ik niet – het is pure do-it-yourself. En ik help ook de omgeving van die jongeren. Als ik dit niet doe, wie dan wel? Vrijwilligers doen het hele middenveld draaien, vergeet dat nooit. Alleen zo kan je er als samenleving op vooruit gaan.”

Arktos (Yannick Borocz) is ondersteunende partner

Praktische informatie

Score Your Goal

Artikel door Wieland De Hoon

Laden…