Over ons

Over ons

De Rode Duivels zonder middenvelders is als een samenleving zonder middenveldorganisaties: het wérkt niet.

Dat is de centrale boodschap van De Spelmakers, een campagne van tal van middenveldorganisaties waarvan deze site de spil vormt. De campagne wil in aanloop naar de verkiezingen verenigingen op een positieve manier in beeld brengen en hun rol als trekkers in de samenleving in de spots zetten.

Neem de ontelbare waardevolle middenveldwerkingen weg uit onze samenleving en we zijn gedoemd eindeloos te dribbelen op de eigen speelhelft op zoek naar een opening. Geen flitsend tiki-taka, maar vele lange ballen in de – ijdele – hoop dat één schot de netten raakt. Elke trainer en supporter zal je vertellen dat dit geen goede wedstrijdstrategie is.

Over ons

Een sterk en veelzijdig middenveld is dan ook de beste garantie voor een sterke ploeg die kan scoren voor de hele samenleving. Omdat elke organisatie haar eigen verhaal, haar hardwerkende teamspelers en haar topprestaties heeft, zetten we deze spelmakers van onze samenleving op deze site in de kijker.

Of toch enkele ervan, want ze zijn met ontzettend veel, de organisaties in Vlaanderen die – drijvend op vrijwillig engagement – mensen samenbrengen rond wat hen bezighoudt. Omdat het leuk is en omdat ze leren van elkaar. En omdat ze samen, en op verschillende manieren, iets willen realiseren of veranderen. Soms worden die organisaties op handen gedragen, andere keren zijn ze ‘die vervelende betweters die nog inspraak willen ook…’ en soms hebben ze het gevoel eenzaam te roepen in de woestijn.

Al deze werkingen en projecten kleuren niet alleen onze samenleving, ze zijn ook broodnodig en verdienen ons respect. Zoals deze site toont, werken ze met mensen aan zaken die ertoe doen en waarvan ze wakker liggen. Ze dribbelen, houden ballen in de lucht, geven voorzetten, krijgen en geven rode kaarten en maken onze samenleving tot wat ze is.

Over ons

Middenveldorganisaties?

De term ‘middenveld’ slaat op de vele organisaties, verbonden en georganiseerde burgers die zich traditioneel tussen overheid en markt positioneren. Maar ‘middenveld’ betekent zeker niet dat ze over maatschappelijke thema’s een ‘middenpositie’ innemen of zich zouden beperken tot het netjes aanleveren van welgemikte voorzetten. Ja, het zijn optimale netwerkers en verbinders, maar ze verdedigen met vuur hun zaak én ze chargeren waar nodig.

Het ‘middenveld’ is niet statisch, geen structuur. It’s a way of life. Een eigen manier van dingen doen, gemotiveerd en altijd samen met mensen. Overheden en politici die voor grote uitdagingen staan, vinden in autonome en kritische middenveldorganisaties ongetwijfeld ideale bondgenoten om langzaam maar zeker en op een slimme manier vooruitgang te boeken.

Over ons

En er is nog meer…

  • Binnenkort kan je op deze site ook de voorzetten van De Spelmakers richting politici vinden. In de hoop dat die deze voorzetten binnenkoppen. Dit zowel op gemeentelijk als op Vlaams, federaal en Europees niveau.
  • Is jouw organisatie of project ook een Spelmaker en wil je dit op deze site tonen? Dat kan door hier kort enkele gegevens in te voeren over je organisatie of project.

 

 

 

 

Over ons

Laden…