Farah Laporte (Refu Interim) bij Zwijgen Is Geen Optie – “Dat is te traag”

23 januari 2018

Farah Laporte runt met Refu Interim een interimkantoor voor vluchtelingen. Refu Interim maakt zich sterk voor de rechten van nieuwkomers in Vlaanderen. Door hen aan een vrijwilligersjob te helpen in de culturele sector in Gent, krijgen ze de kans om een andere kant van zichzelf te laten zien dan het label ‘vluchteling’ dat de maatschappij hen opplakt. Bovendien is het vrijwilligerswerk een uitgelezen manier om Nederlands te leren, nieuwe mensen te leren kennen en soms een opstap naar betaald werk. Farah: “Erkende vluchtelingen krijgen twee tot drie jaar een leefloon en er wordt van hen verwacht dat ze in die tijd Nederlands leren. Dat is veel te traag. Je moet het proces kunnen versnellen. Via vrijwilligerswerk kunnen ze de taal leren en tegelijk hun talenten en ambities ontdekken.”

Het idee ontstond een aantal jaar geleden tijdens de Gentse Feesten, toen CirQ, een artistieke organisatie, een voorstelling over en door vluchtelingen neerzette. Farah zag het enthousiasme bij vluchtelingen en publiek, en besloot dat dit project een vervolg moest krijgen. Inmiddels werkt Refu Interim met meer dan 70 bedrijven samen en meer dan 300 vluchtelingen schreven zich in voor het project. Voor Farah is het belangrijk dat ze de mensen met wie ze werkt leert kennen, zodat ze een goede match kan maken met een bedrijf. Ze organiseert veel activiteiten waar ze de vrijwilligers in spe beter leert kennen. Dat is tijdsintensief en rijk word je er niet van, maar daar doet ze het ook niet voor: “Ik verdien minder dan bij mijn vorige job, maar daar gaat het voor mij niet om. Ik krijg nu tien keer meer voldoening. Ik ben ervan overtuigd dat als je een job vindt waar je met volle passie voor kan gaan, dat het dan niet erg is dat je een paar uur per week meer presteert.”

Bekijk hier het interview dat collectief Zwijgen Is Geen Optie met Farah afnam.

Laden…